Мусака

24/02/2010
Иван
отИванНовак
"Сочна мусака с богата заливка и вкусен аромат - това е ястие, което никога няма да ни омръзне да ядем!"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции6-8
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо180 928
  • Преглеждания за месеца1116
  • Преглеждания за седмицата220
  • Коментирана15 пъти
  • Рейтинг4.4 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Главата лук се нарязва на дребно и се задушава в тигана докато не смени цвета си.

В тиганът последователно се слагат доматеното пюре, каймата и част от доматите. Бърка се, докато не се изпари водата.

Червеният и черният пипер се слагат когато се поизпари водата. Цялата смес се бърка добре и се залива с малко гореща вода докато стане като бульон. Прибавя се нарязаният на ситно магданоз и се оставя да поври малко.

Докато става сместа, можете да обелите, измиете и нарежете картофите на ситно.

В тавичката за печене слагате маслото и останалата част от доматите на дъното, след което редувате 1 ред картофи, 1 ред от сместа.

Ако всичкият бульон е изпарен, сложете малко топла вода и поставете тавичката да се пече на 180-200 C. Когато придобие запечен вид се поставя заливката.

Заливката се прави от сос, приготвен от прясното масло, брашното, млякото и яйцата. Ако нямате прясно мляко можете да сложите и кисело.

Като поставите заливката можете да поръсите с малко кашкавал. Накрая слагате отново тавата за 10 тина минути да се запече заливката. [подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4.4
Общо 67 гласували
5 38
4 17
3 12
2 0
1 0
Дай твоята оценка: