Черешова ракия

29/05/2014
Бай Първан
отБай ПърванНовак
"Специално предложение за всички, които обичат плодовете - особено във ферментиралата им форма "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции7-8 л
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо17 926
  • Преглеждания за месеца77
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг4.8 от 5

Необходими Съставки

  • череши - 65 - 70 кг узрели
  • захар - 10 кг
  • мая - 700 г жива
  • вода - 60 л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подберете добре узрели череши, без дефекти и загнили места. Измийте ги много хубаво. Отстранете костилките и смачкайте плодовата пулпа. Добавете захарта и водата и разбъркайте добре. Измерете захарността на получената смес - трябва да е около 16-17 процента.

Добавете натрошената мая и затворете плътно съда. Добре е бидона да е оборудван с клапан, който да отвежда навън въглеродните газове от процеса на ферментацията.

Черешовото джибри трябва да се съхранява на около 16-25 градуса. Джибрито се разбърква два пъти дневно. Когато процесите на ферментация (кипене) свършат се оставя да се дестилира за около 3-4 дни.

Черешовата ракия се припича двойно, като задължително се отделя 3 процента от алкохолният градус за първак, т.е. литрите материал умножени по алкохолният градус и по 0.03. Готовата ракия се оставя да отлежи в дъбови бъчви, до омекотяване на вкуса, след което се разрежда с дестилирана вода до получаването на желания градус.[подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4.8
Общо 5 гласували
5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: