Домашен кашкавал от козе мляко

29/11/2013
Асен Костадинов
отАсен КостадиновНовак
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции500 г
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо16 950
  • Преглеждания за месеца32
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг3.6 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете млякото да заври. Когато кипне, добавете лимонената киселина и маята. Посолява се и се оставя да ври около 10 минути на тих огън. Добре е от време на време да се разбърква с дървена лъжица, за да не загори.

Ще получите смес, който прилича на извара. Прехвърлете сместа в гевгир, който сте покрили с тензух. Отцеждайте около 5-6 минути, за да се отдели цвикът. Прехвърлете кашкавала в купичка или друг подходящ съд и го притиснете с нещо отгоре, така че да стане по-плътен.

След 24 маса извадете кашкавала от пресата, натрийте го със сол и го завийте в чисто памучно платно. Така приготвеният кашкавал се оставя да отлежи 20 дни в хладилник, като платното всеки ден трябва да се изстисква от отделената вода.

Кашкавалът е готов за употреба. Ако не желаете да го ядете веднага, може да го потопите в защитен восък или парафин. [подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

3.6
Общо 5 гласували
5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка: