Сладко от печени сини сливи

09/10/2013
Маргит Ерменкова
отМаргит ЕрменковаНовак
"Грабвайте по една филия, намазана със сладко от сини сливи и да тичаме навън, за да си припомним детството!"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции7-8 буркана
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо42 644
  • Преглеждания за месеца16
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.3 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Добре измитите сливи се разполовяват и обезкостяват. Подреждат се в дълбока тава, поръсват се със захарта и се оставят около 2 часа, за да отделят ароматен сок.

Продуктите се слагат в загрята на 250 градуса фурна, докато заврат, след което градусите на фурната се намаляват до 150. Сливите се пекат до пълното разтваряне на захарта и отделянето на достатъчно количество сок. Добавят се канелените пръчки и едро натрошените орехови ядки.

След около час и половина печене в умерена фурна, печката се изключва и сладкото се оставя да се охлади постепенно.

Охладената смес се слага на котлона и се загрява постепенно. Вари се на умерен огън до желаната гъстота, като само леко се обърква, за да не се разкашкат плодовете.

Когато сте доволни от гъстотата добавяте лимонтузуто, варите още 5-6 минути и наливате горещата маса в сухи буркани. Бурканите се затягат, след което се прибират на сухо и хладно. [подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: