Карамелено-какаова грис халва

26/03/2020
Анабел
отАнабелЕксперт431462
"Едва ли сте си представяли грис халвата като толкова вкусен десерт - е, опитайте "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции8
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо292
  • Преглеждания за месеца67
  • Преглеждания за седмицата152
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • вода - 5 ч.ч.
  • олио - 100 мл
  • краве масло - 50 г
  • грис - 1 и 1/2 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр.
  • канела - 1 с.л.
  • какао - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвя карамел. За целта в малка тенджерка се карамелизира половин чаена чаша захар. По времена карамелизацията захарта не се бърка. След като покафенее и се разтопи, се прибавя останалата захар и водата. Тенджерката стои на котлона до пълното разтопяване на захарта.

В друга тенджера се смесват кравето масло и олиото. След като загреят, се прибавя грис. Запържва се за кратко, след което в тенджерката се излива захарният сироп.

Грисът се готви на по-ниска температура и се бърка постоянно, за да не загори. Към края на готвенето се прибавят канелата и какаото. След разбъркване сместа за грис халва се прехвърля в намокрена с вода формичка или индивидуални купички.

Получава се страхотен десерт с грис.

Поднасяме Карамелено-какаова грис халва с цветна декорация. [подобни рецепти тук]

Източник: ezine.bg

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: