Зимна млечна салата с кисели краставички и киноа

19/01/2020
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaМастър Шеф86026011681
"Зимата има своя чар и част от него се крие в тази салата с кисели краставички и киноа "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции4
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 223
  • Преглеждания за месеца54
  • Преглеждания за седмицата12
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • кисело мляко - 2 буркана, от 1 кг., домашно квасено
  • кефир - 2 с.л. (по рецепта)
  • киноа - 1 к.ч., сварена, червена
  • кисели краставички - 13 бр.
  • кисели краставички - около 20 бр. бейби, за аранжиране
  • орехи - 1 щедра шепа
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • копър - 1 - 2 с.л., пресен
  • маслини - 6 - 7 бр., Каламон, за аранжиране
  • зехтин - 3 с.л.
  • копър - пресен, за аранжиране
  • сол - на вкус
  • хлебчета - пълнозърнести
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо си подготвяме цедено кисело мляко. За целта аз предпочитам домашното такова, защото знам, че няма добавени съставки.

Поставяме го в марлен тензух и го оставяме да се отцежда през нощта.

Преди да сготвим киноата, трябва да я изплакнем добре, като се уверим, че слоят сапонини на семената е бил отстранен.

След като я накиснем, я изплакваме добре.

Сваряваме я във вода в съотношение 1 към 1 и 1/2. За 1 чаша киноа е необходима около 1½ чаши вода, за да заври на слаб котлон.

Тя къкри бавно около 15 минути, след това се добавя щипка сол.

Ореховите ядки също накисваме от вечерта в студена вода и изплакваме няколко пъти.

Подсушаваме ги и ги блендираме или настъргваме на едро ренде.

В подходяща купа смесваме цеденото кисело мляко, 1-2 с.л. кефир и овкусяваме с пасирани скилидки чесън и малко сол.

Прибавяме нарязаните на кубчета и отцедени кисели краставички, орехите и киноата.

Разбъркваме добре.

Нарязваме пълнозърнести хлебчета и по желание можете за запечете леко филийките.

Намажете ги с дебел слой от млечната салата и аранжирайте Зимна млечна салата с кисели краставички и киноа със свежи стръкчета копър, резенчета маслини и бейби краставички.

Съвет: Киноа е богата на протеини, въглехидрати, фибри, но също така и минерали като, желязо, фосфор, калий, натрий и цинк.

Тя има високо протеинова стойност, антиоксидантни свойства и високо съдържание на магнезий и калций.

Затова е важно да се знае, че тези, които са с непоносимост към млечни продукти, могат да приемат киноа.

Калцият е много важен за костите, мозъка и нервната система, особено при бременните жени! [подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: