Зелеви сармички с ориз и кисело мляко

15/12/2019
Габриела
отГабриелаЧирак703835
"Добрата домакиня знае как да направи най-хубавите зелевите сармички с ориз и кисело мляко "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции14
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо561
  • Преглеждания за месеца51
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Остранете жилите и оформете листата, за да са подходящи за навиване на сарми.

Напълнете ги в тенджера с подсолена вода и ги варете за около 15-20 мин.

Така ще махнете горчивия вкус и ще навиете сармите по-лесно.

Ориза измийте добре. Запържете нарязания на ситно лук, добавете измития ориз и запържете за кратко.

Овкусете със сол, червен пипер и черен пипер. Добавете една ч.л мед, който придава страхотен вкус на зелевите сарми.

Добавете и околоо 1/2 или 2 ч.ч вода. Разбъркайте и оставете да набъбне. Като попие водичката, дръпнете от котлона и оставете настрана да изстине.

Разпределете плънката в предната част на сармата и навийте стегнати сармички.

В дъното на тенджерата слагате от скъсаните или малки зелеви и листа и подреждате плътно сармите една до друга.

Така подреждате сармите ред по ред, колкото реда ви се получат от листатата и плънката.

В тиган загрявате олио и запържвате червен пипер в него. Изсипвате го в тенджерата със сармите.

Доливате вода, колкото почти да покриете сармите и притискате с чиния отгоре. Похлупвате с капак тенджерата.

Вари се на силен огън, за да заври водата, след което се намалява на слаб огън и сармичките се варят така около 2 часа.

Сервираме с кисело мляко и заливаме с лъжичка-две запържено олио с червен пипер.

Добър апетит! [подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: