Крушник – сладка баница с круши

09/11/2019
Илиана Първанова
отИлиана ПървановаИноватор3621371
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции6
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо147
  • Преглеждания за месеца146
  • Преглеждания за седмицата46
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Крушник - сладка баница с круши, се приготвя по същия начин, както познатия на всички ни тиквеник – лесно и приятно!

Обелваме есенните круши и ги нарязваме на големи парчета, така че да отделим кочана със семките. Настъргваме ги.

Добре е количеството да се получи толкова (ако не стигат 8 круши, може и повече, зависи от големината им), че като разделим на 6 или 7 части, те да са по 2 шепи плънка или 1 богата шепа.

Прибавяме канелата и натрошените орехи и разбъркваме.

В един пакет с фини кори, в повечето случаи има 12-14 бр. кори, а на нас ни трябват четен брой, тъй като за всяко руло от витата баница, ще ни трябват по две кори. Съответно, щом имаме 12 бр. кори разделяме плодовата плънка на 6 части, а ако те са 14 на брой – тогава на 7.

Взимаме първите две кори, намазваме първата с шарлан (с помощта на силиконова четчица), особено по краищата на по-късата страна. Обръщаме я наобратно и я залепяме за втората кора.

Поръсваме равномерно с определената част от плънката и навиваме на руло от към дългата страна. Важно е рулото да е навито - нито много стегнато, нито много хлабаво.

В намазана с шарлан голяма кръгла тава започваме да редим рулата в спирала (като на снимките).

След като сме уплътнили всички рула в тавата, ги намазваме отгоре с шарлан, за да не се запече прекалено бързо, а и това допринася за чудесен златист блясък след печенето.

Слагаме във фурната да се пече около 30 минути на 200 градуса, като от време на време въртим тавата, за да се изпече равномерно!

Веднага след като е готова, покриваме с найлон и кърпа, за да омекне. Като изстине и престои няколко часа, става още по вкусна, омекотява се сладкият вкус и е идеален вариант за приятна закуска или следобедна закуска, поднесена с прясно приготвен сок от круши.

Подходяща е и за пикник и за на път, тъй като при правилно съхранение, може да издържи повече време!

Наподобява много също и на щрудел, но същевременно е уникална със вкуса си на есенна сладост!

Прекрасна сладка баница Крушник, чудесен начин за оползотворяване на изобилие от есенни круши от дърветата в градината!

Чудно Вкусно! [подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: