Пухкав тутманик с мая и сирене

03/11/2019
Ivana Krasteva-Pieroni
отIvana Krasteva-PieroniИноватор376604202
"Добрата домакиня се познавала по тутманика... "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции8
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо14 161
  • Преглеждания за месеца380
  • Преглеждания за седмицата143
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко прясното мляко. Разтворете в него маята с щедра щипка захар. Добавете 200 г от брашното и разбъркайте. Покрийте купата с кърпа.

Оставете 20 минути на топло докато сместа шупне. Разтворете содата бикарбонат в киселото мляко. В останалото брашно добавете солта, белтъка и две супени лъжици зехтин.

Изсипете киселото мляко с шупналата сода и кашичката с прясно мляко. Замесете меко тесто. Сложете го в набрашнена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло за около 20 минути - колкото да се отпусне.

На набрашнена повърхност разделете тестото на две еднакви части. Разточете всяка на дълъг правоъгълник. Поръсете с натрошеното сирене объркано с две яйца. Завийте на руло.

Застелете тава 28 см. с хартия за печене. Намажете я със зехтин. В средата сложете едното руло, а покрай него навийте другото.

Разбийте с вилица жълтъка с 2 супени лъжици зехтин. Намажете тутманика. Сложете тавата в студена фурна и включете само долния реотан.

Когато тестото изпълни тавата, включете и горния реотан, довършете печенето до златист загар.

Извадете готовия тутманик от фурната и покрийте за 5 мин. с кърпа след което охладете на решетка.

Да ви е сладко! [подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: