Тартар от риба тон и авокадо

21/10/2019
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваГуру13745924268
"Специално предложение за онези, които искат да впечатлят гостите си със стил и вкус "
  • Приготвяне
  • Тotal
  • Порции3
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо498
  • Преглеждания за месеца96
  • Преглеждания за седмицата28
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • риба тон - 1 бр. филе (около 300 г)
  • авокадо - 1 бр. голямо или 2 по - малки
  • червен лук - 1/2 малка глава
  • соев сос - 3 - 4 с.л.
  • сусамово олио - 2 - 3 с.л. или зехтин
  • джинджифил - 1 к.л. прясно настърган
  • уасаби - 1 к.л. (по желание)
  • лайм - 1 бр. голям
  • сол - 2 щипки
  • балсамов оцет - няколко струйки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете кожата на рибното филе с помощта на остър нож. Накълцайте месцето на ситно, големината на парченцата са според вкуса - може да е почти като кайма или пък по-едри кубчета.

Изстискайте върху рибата тон сока от половината лайм. Ако цитрусът е малък, направо сложете целия му сок. Добавете сусамовото олио или зехтин, соевия сос, джинджифила и ситно накълцан червен лук. По желание сложете и сол, но задължително след опитване, тъй като соевият сос също придава соленост.

Разбъркайте и оставете рибата за тартар да престои минимум 30 минути. За тези от вас, които се притесняват да хапват сурова риба, има вариант да оставите в хладилник за 24 часа и така, освен че ще се маринова прекрасно, вече няма да има вид на сурова, а и моите впечатления са, че след по-дълго престояване става по-вкусна.

Другата част от тартара ще се състои от авокадото. Него нарежете също на ситни парченца и овкусете със сок от лайм и сол. Ако сте любители на лютичкото, добавете и една малка лъжичка паста от уасаби. Също така може да добавите и при рибата.

Вземете квадратен ринг и поставете в плато за сервиране. На дъното сложете дебел пласт авокадо, притискайки леко, за да заеме формата на ринга. Отгоре последвайте от дебел пласт от рибата, изстисквайки от течността, която е отделила.

Поръсете с балсамова редукция - повече отстрани за украса, отколкото върху самият тартар.

Поднесете вашето елегантно предястие тартар от риба тон и авокадо със чаша хубаво бяло вино.

Добър апетит!

Съвет: Когато приготвяте сурова риба, винаги я замразявайте предварително за 24 часа! Така ще избегнете и унищожите всички възможни паразитчета, които биха могли да се намират в нея и да предизвикат стомашно-чревни смущения.[подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 7 гласували
5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: