Лесни и икономични понички за закуска

05/10/2019
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваГуру13355744179
"Човек никога не може да има твърде много рецепти за понички или да изяде твърде много понички "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции6
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо10 191
  • Преглеждания за месеца10190
  • Преглеждания за седмицата3337
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - 400 г
  • мая - 20 г жива
  • вода - около 220 мл
  • мас - 2 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Пресейте брашното в купа и в средата формирайте кладенче. В него сипете леко затоплената вода и маята със захарта. Солта поръсете отстрани около кладенчето.

2. С лъжица или шпатула разбъркайте и добавете и свинската мас - не е нужно да е разтопена, а добре размекната на стайна температура.

3. Доливайте по малко вода и бъркайте до получаване на меко, хомогенно, леко лепкаво тесто, което впоследствие от интензивното разбъркване ще стане еластично. Нужно ни е тестото да е добре хидратирано, за да станат нашите пърженки меки и пухкави.

4. Покрийте купата с кърпа и оставете за 1 час в топло помещение.

5. Загрейте обилно количество олио на умерен огън към силен, но не прекалено. С добре намазнени ръце откъсвайте от бухналото тесто парченца колкото кайсия. Оформяйте топче, което после сплесквайте и с палеца правете дупчица в средата във форма на поничка и пускайте в нагорещеното олио.

6. Пържете до златисто и изваждайте върху кухненска абсорбираща мазнината хартия.

7. Поднесете вкусните и лесни понички със сладко, пудра захар или сирене за една страхотна закуска.

Добър апетит! [подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 4 гласували
5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: