Страшно вкусна морковена торта

11/09/2019
Дебелата Берта
отДебелата БертаДжедай5138146
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции18
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 397
  • Преглеждания за месеца1396
  • Преглеждания за седмицата1396
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • част 1
  • ябълковo пюре - 1¼ ч.ч. неподсладено, бананово пюре (или олио)
  • захар - 2 ч.ч. фин кристал
  • яйца - 3 бр., на стайна температура
  • част 2
  • брашно - 2 ч.ч. универсално
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1½ ч.л.
  • сол - ½ ч.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • част 3
  • моркови - 2 ч.ч. настъргани
  • кокосови стърготини - 1 ч.ч. пълномаслени
  • орехи - 1 ч.ч. нарязани
  • ванилия - 1 ч.л
  • ананас - 1 ч.ч. смачкан от консерва (леко изцеден)
  • крем
  • краве масло - 1 ч.ч. (омекотено)
  • крема сирене - 450 г (омекотено)
  • маскарпоне - 1 кутийка, от малките
  • ванилия - 2 с.л.
  • пудра захар - на вкус
  • глазура
  • сладко от портокали - 1/2 бурканче (по желание)
  • шоколадов кувертюр - 200 г
  • мляко - 60 мл или сметана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете ябълковото пюре с фината захар и яйцата и разбъркайте добре с телена бъркалка. Вместо ябълково пюре може да ползвате пюрирани банани или олио или микс от двете, като ви препоръчвам количеството олио да е възможно най-малко, защото после ще се усеща в блата.

Добавете пресятото брашно със содата, щипка сол, калета и бакпулвера. Разбъркайте до хомогенност.

Следва да добавите настърганите моркови, нарязаните орехи, кокосовите стърготини и намачкания ананас от консерва. Объркайте добре.

Разделете сместа на 3 равни части и изпечете 3 блата за торта в тава с хартия за печене - леко намазнена. Готовите блатове охладете върху решетка.

За крема разбийте кравето масло с пудра захар на вкус, докато бухне, постепенно добавяйте крема сиренето и маскарпонето и доразбийте. Може да не добавяте маскарпоне, а да го замените с 200 мл разбита сладкарска сметана. Лично аз исках повече крем и сложих и трите - крема сирене, маскарпоне и бита сметана.

Сложете първия блат в подходящо плато/чиния и го намажете с поразтопено сладко от портокали - моето е домашно и не присъства като продукт в оригиналната рецепта, но аз реших да овлажня допълнително блатовете с него. По желание пропуснете сладкото или може да го замените със сладко от кайсии - много подхожда на морковената торта.

Намажете блата с част от крема и процедирайте така с останалите блатове. На мен не ми се получи да изравня тортата, защото блатовете са доста влажна и не са податливи на леко изрязване. Измажете отвън цялата торта с млечния крем.

Разтопете шоколада с млякото или сметаната, леко охладете и залейте отгоре шоколадовата глазура. Ганашът също не е част от оригиналната рецепта, така че може и да минете и без него.

Украсата на тортата е по желание - аз щприцовах сметанови розички, може да я украсите само с орехи, настърган шоколад - проявете фантазия и направете украса според повода, за който приготвяте тази страшно вкусна морковена торта.

Броят парчета зависи от това колко голяма е формата, в която печете блатовете - моята беше 28 см.

Тортата изглежда трудоемка, но не е така - лесно се приготвя и единствено трябва да отделите малко повечко време. Но, както се досещате - заслужава си всяко парче.

Приготвих тази морковена торта за рожден ден на мой близък, но я разрязаха набързо, преди да мога да направя по-добри снимки на цялата торта.

Източник: momontimeout.com[подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: