Хумус със запечен сусам

14/08/2019
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваГуру14226024371
"Да знаете само как се променя ароматът - веднага ще изтичате за сусам "
  • Приготвяне
  • Тotal
  • Порции2
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 240
  • Преглеждания за месеца21
  • Преглеждания за седмицата20
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • нахут - 400 г сварен, от консерва
  • сусам - 40 г
  • лимони - 1 бр. сок
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 70 г
  • вода - 60 мл
  • червен пипер - 2 щипки за поръсване
  • сол - 1 ч.л. или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Класически хумус, който можем да приготвим и без сусамов тахан.

Опитах със запечени сусамови зрънца и резултатът беше повече от добър. Нахутът се отцежда от течността в консервата и се измива.

Слага се в блендер заедно с чесъна, лимоновия сок, водата, солта, зехтина и сусамовите зрънца, предварително запечени на сух тиган. Всичко се смила до гладкост.

Може да използвате и пасатор, но при този вариант е добре да счукате сусама в хаванче и тогава да го добавите.

Готовият хумус се поръсва със зехтин и червен пипер преди да се поднесе.[подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: