Мусака с патладжани и кайма

09/08/2019
"Съвършената мусака за онези, които знаят какво искат от живота "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции4
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо21 677
  • Преглеждания за месеца97
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • патладжани - 3 броя, среден размер
  • кайма - 250 г
  • лук - 150 г, нарязан на ситно
  • моркови - 50 г, нарязани на кубчета
  • зелен пипер - 50 г, нарязан на кубчета
  • чесън - 2 скилидки, накълцани
  • кимион - 1/3 ч. л.
  • червен пипер - 1/2 ч. л.
  • чубрица - 1 ч. л.
  • доматен сос - 150 мл
  • олио - 40 мл
  • сол
  • черен пипер
  • олио - за намазване на патладжаните
  • кашкавал - 50 г за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме патладжаните на филийки с дебелина около 1 см. и ги посоляваме. Оставяме ги да се отцедят от горчивия сок. Измиваме ги и ги подсушаваме. Намазваме ги с олио и ги изпичаме на грил тиган до готовност.

За плънката: в мазнината запържваме лука, чесъна, морковите и пипера за 5-6 минути. Прибавяме каймата и бъркаме непрекъснато, докато стане на трохи. Сипваме доматения сос и подправките и варим 8-10 минути.

Застиламе тавичка с хартия за печене. Подреждаме ред патладжани и разпределяме половината плънка.

Следва втори ред патладжани и останалата плънка. Завършваме с ред патладжани и поръсваме с настъргания кашкавал. Печем мусаката за 25-30 минути, докато получим апетитен златист загар.[подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 6 гласували
5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: