Пуешко филе с боровинков сос

16/07/2019
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваГуру13345744176
"Изискано, ароматно и само на една рецепта разстояние от вас "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции2
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо940
  • Преглеждания за месеца209
  • Преглеждания за седмицата124
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Измийте и подсушете с кухненска хартия двете пуешки филета. Изрежете, ако има по тях тлъстинки или жилички, и натъркайте със зехтин, розмарин и черен пипер.

2. Загрейте тиган с незалепващо дъно и малко зехтин на силен огън - една степен под максималната.

3. Запечатайте по минутка от двете страни пуешките филета. Трябва да добият златиста коричка.

4. Намалете котлона на умерен и продължете да ги готвите, като захлупите тигана с капак, за да се сготвят по-бързо и равномерно. Обръщайте ги, за да не загарят, но не прекалявайте и след всяко отново захлупвайте с капака - 2 обръщания са достатъчни за около 5-6 минути, за да е готово филето.

Ако обаче е по-дебеличко и тумбесто, трябва да направите прорези по повърхността на едната или двете страни на месото и да полееете с още малко зехтин, който да стигне и до вътрешността на филетата и да ги сготви.

5. Извадете месото и оставете всяко филе в плато за сервиране.

6. В същия тиган при мазнината сложете боровинките с лъжица захар и лимоновия сок. Когато омекнат и пуснат сока си налейте виното, сложете сол на вкус и гответе на умерен огън докато се редуцира сосът. Става бързо, затова не се тревожете, няма да изстинат филетата през това време.

7. Полейте със боровинковия сос пуешките филета и поръсете със едра люспеста сол (ползвайте марката Maldon, придава страхотен вкус на всяко месо).

Добър апетит!

* По този начин филетата стават много крехки и сочни, а сладко- кисело- соленият сос ги прави вълшебни, пропива през порите на месото и придава интересен красив цвят.[подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 7 гласували
5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: