Класическа паста Болонезе

09/06/2019
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф91971056591
"Изпитана рецепта за Класическа паста Болонезе, каквато с удоволствие бихме хапвали всеки ден "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции6
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо366
  • Преглеждания за месеца365
  • Преглеждания за седмицата31
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязват се на ситни кубчета лукът и чесънът, след това се приготвят също на ситно морковът и чушката - също на много дребни кубчета. Отделят се листата на босилека, а стъблата /избират се тези, които са крехки/ се нарязват на много ситно.

Двата стръка селъри се нарязват на парчета и се поставят във вряща вода. Сваряват се до омекване, отцеждат се и също се нарязват на много дребно.

В дълбока тенджера се сипва зехтин за готвене - около 4-5 с.л., и кубче хубаво масло. Сгорещява се на умерен котлон, изсипва се наситненият лук и чесън, разбърква се за 1 минута и се прибавя цялата кайма.

При непрекъснато разбъркване се довежда до трохи. Подправя се с щипка-две мащерка, пеперончино, риган, щипка канела, добавят се стръковете босилек и селърито, посолява се със сол и прясно смлян черен пипер, прибавя се дафиновият лист и се налива виното, разбърква се за 1-2 мин, за да поеме сместа аромата на виното.

Изсипва се 2 с.л. доматено пюре и се разбърква, за да се запържи за кратко, а след това се налива сок от плътни италиански домати. Ако се ползва друг вид доматен сок, би трябвало да се добави и 1 ч.л захар, докато италианските домати са достатъчно сладки и не е необходимо.

Оставя се на силно умерен котлон, от 9-та степен на 3-та само да къкри за около 40- 45 мин при периодично разбъркване.

Сосът трябва да остане основно на мазнината от зехтина. Накрая на готвенето се добавят накъсани на едро босилековите листа. Сваля се от котлона.

Пастата по избор, може да са талиатели, спагети или друг вид, се сварява по указанието. Отцежда се и се налива струйка зехтин, разбърква се. По италиански маниер се прибавя цялата към соса, разбърква се хубаво и така се сервира с обилно настърган пармезан.

Сервирам я отделно сварената паста в чиния и я заливам със сос от каймата, по избор е, и настърган пармезан.

Източник: My Food Memories - Gennaro Contaldo[подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: