Плетен козунак с ром

02/06/2019
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции1
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо5
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в малко затоплено мляко заедно с 1 ч.л. захар и с по щипка сол и брашно, разбъркайте я на кашичка и я оставете да втасва, докато увеличи двойно обема си.

В пресятото брашно направете дупка по средата, изсипете в нея втасалата мая, предварително разбитите яйца със захарта и млякото, рома, олиото, ванилията, кората и сока от лимона, замесете умерено твърдо тесто за козунак и го месете 15-20 мин.

След което го ударете 100 пъти върху масата, за да стане плътно, оставете го на топло, за да втаса, и когато обема му се удвои, го размесете отново, след което го разделете на 3 топки, от които направете 3 фитила и ги сплетете на плитка.

Сложете козунака в намазнена и набрашнена форма за печене, оставете го отново да втаса, след което го намажете с жълтък, поръсете го с кристална захар, намокрена с вода, и го изпечете до зачервяване в предварително загрята фурна. [подобни рецепти тук]

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: