Мусака с ориз и спанак

14/04/2019
Марио Николов
отМарио НиколовНовак
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции4
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо2
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • спанак - 500 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • масло - 4 с.л. растително
  • краве масло - ¼ пакетче
  • яйца - 3 бр.
  • галета - 3 - 4 с.л.
  • сирене - 2 - 3 с.л.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистеният и измит спанак се нарязва на едро, а лукът – на ситно и се задушават с щипка сол в половината от растителното масло до омекване на тих огън.

Оризът се запържва до прозрачност в останалото растително масло, наръсва се със сол и черен пипер и се залива с 2 ½ чаени чаши гореща вода.

Задушава се на тих огън, докато набъбне. Жълтъците и белтъците на яйцата се разбиват поотделно, смесват се и се прибавят към охладения ориз.

В намазана с масло и наръсена с галета форма се изсипва половината от оризово – яйчената смес, изравнява се и върху нея се изсипва спанакът, смесен с галета и надробеното сирене. Покрива се с останалата част от ориза.

Върху изравнената повърхност на ориза се нареждат шахматно парченца от кравето масло.

Мусаката се пече в умерена фурна около 25 мин.

Вади се и като се поохлади, се обръща върху подходящо блюдо. Поднася се с кисело мляко, сос по избор и салата според сезона.[подобни рецепти тук]

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: