Пухкави кашкавалени банички с кренвирш

04/04/2019
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaМастър Шеф80824511021
"Баничките стават най-вкусни, когато си ги приготвите сами, спор няма - а тези са просто вълшебни"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции10
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо2 237
  • Преглеждания за месеца44
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа пресяваме брашното, за да се аерира. Солта поръсваме по дъното, защото знаем, че не се смесват с маята.

Към брашното прибавяме 100 г ситно настърган кашкавал и стритата ароматна мерудия. Можете да прибавите и сминдух по желание.

Маята разтваряме в купичка с хладко мляко и лъжичка захар. Отделно разбиваме яйцата, кефира и растителното масло.

Всички продукти трябва да са със стайна температура. Изсипваме сместа в кладенчето, като прибавяме в него и активиралата се мая.

Постепенно започваме да смесваме всички продукти.

Трябва да се получи гладко, меко, но нелепнещо тесто. Оформя се на топка и се поставя в дълбока купа, покрита със стреч фолио.

Тестото се оставя да втаса за около 90 минути.

След това тестото се прехвърля върху набрашнен плот. Замесваме го не по-вече от около 10-12 минути.

Разделяме го на 5 топки с еднаква големина. Когато работим с едната, покриваме останалото тесто с кърпа, за да не изсъхва.

Разточваме ги на дълъг правоъгълник.

Намазваме повърхността на кората с разтопено масло. Подреждаме равномерно от нарязания на половинки резенчета кренвирш.

Поръсваме с настърган кашкавал и завиваме рехаво на руло. Прерязваме го през средата и получаваме две рулца.

Поставяме готовите банички в тава, с хартия за печене, на разстояние една от друга. Отново ги оставяме да втасат за около 20 минути.

Преди да ги поставим във фурната ги намазваме с разбит жълтък, смесен с малко прясно мляко.

Баничките поставяме в студена фурна и включваме първоначално на 200 градуса за 10 минути.

След като увеличат обема си леко, намаляваме на 180 градуса.

Печенето продължава около 30-35 минути, това зависи до голяма степен от големината на тестото поставено за печене.

Поднасяме ги топли, поръсени с шарена сол.[подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: