Домашно краве сирене

20/01/2019
Маги
отМагиНовак51
"Само така може да сте сигурни, че давате на семейството си най-вкусното краве сирене - когато си го приготвите сами "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо29 127
  • Преглеждания за месеца992
  • Преглеждания за седмицата581
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 10 л
  • лимонена киселина - 2 пакетчета
  • сол - 1 с.л.
  • мая за сирене - 50 капки
  • вода - 50 мл
  • За саламурата
  • вода - 1 л
  • сол - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако прясното мляко е студено, го стоплете до телесна температура. Вземете чаша с 50 мл вода и прибавете лимонената киселина и капките мая.

Разбъркайте добре, за да се разтвори, и го изсипете в тенджерата с прясно мляко. Разбъркайте отново и го завийте да престои 1 час.

После с нож може да проверите - ако се реже означава, че е готово.

Прецеждате го през тензух и го оставяте да изтече водата за 2 часа. После слагате една тава, после и друга по малка и върху малката тава сложете правоъгълна пласмасова кутия с дупки.

Сложете кравето сирене заедно с тензуха в правоъгълната купа и притиснете с правоъгълни стиропори или дъски и после с нещо тежко върху тях.

Така престоява една нощ. На другия ден разрязваш домашното краве сирене на по-големи парчета и го слагаш в тава, в която си приготвил саламура.[подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: