Лесни лозови сарми

08/11/2018
Анабел
отАнабелНовак
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции5
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо68
  • Преглеждания за месеца68
  • Преглеждания за седмицата9
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • лук - 3 глави
  • моркови - 1 бр.
  • гъби - 350 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • мащерка - 1 к.л.(суха)
  • лозови листа - консервирани
  • сол
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • За белият сос
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • кисеко мляко - 400 г
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тиган се задушават нарязаните на ситно лук и морков. Щом омекнат, към тях се прибавят нарязаните на дребно гъби, червеният и черният пипер, а малко след това - и измитият ориз. Налива се около една чаша вода, прибавят се сол на вкус и плънката се готви, като се разбърква периодично.

Щом оризът набъбне и попие водата, се прибавя сухата мащерка. Съдът с готовия пълнеж се дръпва от котлона. След като изстине, с помощта на лъжица се гребва от плънката и се поставя в средата на лозов лист.

Сгъва се и се оформя сарма.

Дъното на тенджера се намасляава и застила с няколко лозови листа. Отгоре се нареждат навитите сарми. В тенджерата се наливат още около две чаши и половина вода, слага се капак и лозовите сарми се слагат да се готвят на слаб котлон.

Сосът се приготвя, като в олио се запържва брашното. Прибавя се малко вода, разбърква се и след това се прибавя половината от киселото мляко. Другата половина се разбива с яйцата и се прибавя в тенджерката при вече почти заврелия сос.

Овкусява се с малко сол. Готовите сарми се поднасят полети с млечния сос.[ подобни рецепти тук ]
Източник: ezine.bg

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: