Празничен венец за Архангел Михаил

08/11/2018
ВИЛИ-Виолета Матева
отВИЛИ-Виолета МатеваНовак
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции10
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо194
  • Преглеждания за месеца193
  • Преглеждания за седмицата20
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • вода - 80 мл
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • суха мая - 1 пакет /7 г/
  • захар - 3 с.л.
  • ванилия - ампула
  • сол - 1 ч.л. равна
  • олио - 50 мл
  • яйца - 2 бр.
  • сладко от череши - 1 к.ч.
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята, като се разбърква в хладка вода с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и оставяме за 10 минути. След като шупне, се сипва в брашното, пресято в тава с оформено кладенче в средата.

Добавят се киселото мляко, захар, сол, ванилия, олио и яйцата, като се отделя един жълтък за намазване. Замесва се тесто, да не лепне, и покрито с кърпа се оставя да втаса, докато удвои обема си.

Разточва се на правоъгълна кора, отгоре се намазва с домашно сладко от череши и навиваме на руло. Двата края се свързват да се оформи празничен венец и поставяме върху хартия за печене в тава. В средата поставям намазнена и набрашнена чашка за мъфини, за да се запази формата.

С ножица се реже на филии, но не докрай. Оставя се да почине 20 минути, намазваме с разбит жълтък и поръсваме с маково семе.

Печем сладката пита в загрята фурна 180°C до готовност.

Живи и здрави да са всички празнуващи.

Да ви е сладко с този Празничен венец за Архангел Михаил ![ подобни рецепти тук ]
Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: