Домашна пастърма в хладилник

30/11/2018
Miroslava Mircheva
отMiroslava MirchevaНовак3
"Вижте как да приготвите уникална пастърма, която да изсушите на сигурно място в хладилника "
  • Приготвяне
  • Тotal
  • Порции10
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо8 756
  • Преглеждания за месеца368
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • свинско контра филе - 2.5 кг
  • морска сол - 2.5 кг
  • червен пипер - 1/2 пакет /лют или сладък/
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • чубрица - 3 - 4 ч.л.
  • сминдух - 1 пакет
  • риган - 3 - 4 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и почистваме месото от ципи. Разрязваме по дължина на подходящи парчета. В дълбок съд изипваме морска сол (около 1 пръст) и нареждаме свинските филета отгоре.

Засипваме пак със сол и така редуваме, докато всички парчета се покрият плътно, като завършим най-отгоре с по-дебел слой от солта. Оставяме на хладно за 48 часа, за да се изтегли водата от месото.

Когато са готови изваждаме, изплакваме и накисваме месото в студена вода за 24 часа, като е хубаво да се сменя поне два пъти.

Вече изкиснатото месо подсушаваме старателно с кърпа. В друг съд смесваме подправките (ако желаете може да ги замените с други по ваш избор).

Всяко парче се овалва старателно в тях и притиска, за да полепнат хубаво. Нареждаме върху скара и слагаме в хладилника.

Обръщаме парчетата всеки ден, докато изсъхнат напълно. В зависимост от дебелината, след около 15-20 дни са готови за консумация. Страхотна пастърма! [подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: