Домашен кашкавал

28/11/2018
Стоянка  Русенова
отСтоянка РусеноваГуру132716822617
"Щом искате 100-процентов кашкавал от мляко, пригответе си го сами по тази изпитана рецепта за домашен кашкавал "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции1
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо34 839
  • Преглеждания за месеца121
  • Преглеждания за седмицата55
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 2.5 л домашно
  • сол - 2 с.л.
  • мая - 8 капки за сирене
  • лимонена киселина - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В по-голяма тенджера слагаме прясното мляко на котлона и оставяме да заври добре.

Добавяме солта и разбъркваме, като оставяме самото мляко на тих огън да къкри 5 минути.

След 5 минути добавяме осемте капки мая за сирене и отново разбъркваме.

Засичаме 10 минути, през това време не разбъркваме, само наблюдаваме да не кипне.

След изтичане на времето добавяме лимонената киселина и отново разбъркваме.

Оставяме за още 10 минути да къкри, без да бъркаме.

През това време слагаме цедката над голяма купа или тенджера, като поставяме и тензуха, така че краищата да излизат вън от нея.

Изливаме кашкавала и суроватката в тензуха. Притискаме го хубаво с ръце да се оформи питката.

Аз поставих в кръгла кутия с малки дупки и там притиснах с помощта на тежест отгоре и оставих за около 2 часа.

След 2 часа махаме тензуха или вадим от кутията, като поставяме в хладилника.

Така приготвеният кашкавал трябва да престои 3-4 дни и тогава е готов за консумация.[подобни рецепти тук]

Източник: ezine.bg

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: