Пълнозърнести Гевречета

23/10/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваНовак
"За здравословен и успешен старт на деня - вкусни пълнозърнести гевречета "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции8
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо309
  • Преглеждания за месеца63
  • Преглеждания за седмицата16
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в леко затоплената вода. Към нея налейте зехтина и разбитите белтъци (малка част от тях заделете за намазване).

Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете течната смес и замесете гладко и нелепнещо тесто.

При месенето вкарвайте солта малко по малко в тестото, както и си ръсвайте брашно, ако е необходимо.

Оформете на топка и поставете в намазнена купа, покрита с кърпа.

След около час тестото ще е удвоило обема си. Разделете го на 8 равни части и от всяка оформяйте фитилче и завивайте геврече.

Ако искате по-меки гевреци, правете ги по-дебели, ако пък харесвате хрупкави - оформяйте по-тънки фитили. При всички положения от пълнозърнесто тесто изделията стават по-твърди.

Подредете в тавичка, покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго и оставете отново да втасат за 20 минути на топло или във включена на 35-40 градуса фурна. Може да ги намажете със зехтин, за да не изсъхват и хващат коричка.

Бухналите гевреци намажете със заделеният разбит белтък, смесен с малко водичка.

Печете около 20 минутки в загрята на 200 градуса фурна. Аз пекох на два пъти, защото в една тавичка е трудно да се съберат.

Щом извадите, намажете обилно със масло и покрийте с кърпа гевречетата, докато изстинат почти напълно.

Хрупкави, вкусни и здравословни!

Добър апетит![ подобни рецепти тук ]
Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 5 гласували
5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: