Рамазан пиде (Ramazan Pidesi)

20/10/2018
marcheva14
отmarcheva14Новак
"За празника и не само - ароматно Рамазан пиде "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции4
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо5 855
  • Преглеждания за месеца429
  • Преглеждания за седмицата9
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • топла вода - 250 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • суха мая - 2 ч.л.
  • брашно - 400 г , бяло обикновено
  • сол - 1 ч.л.
  • за намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • зехтин - 3 с.л.
  • сусам - микс от бял и черен и маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Топлата вода, захарта и маята се разбъркват. Оставят се за 10 мин.

Брашното се разбърква със солта. Оформя се кладенче по средата и се излива маята. Замесва се тесто продължително време и повечето време е с разтегливи движения на ръцете. Тестото е меко и лепкаво, но по-малко се прибавя брашно, не трябва да става твърдо.

Готовото измесено тесто се покрива и поставя в купа да втасва за около 1 час.

Втасалото тесто се изважда отново върху плот, поръсен с малко брашно. Премесва се леко и нежно, тестото все още е лепливо. В този момент си помагах с домакинската стъргалка за удобство.

Оформя се на топка и се премества в тава, покрита с хартия и поръсена с малко брашно. Покрива се с кърпа и се оставя за 15 мин.

В купа се разбива жълтъкът и зехтинът.

Отстранява се кърпата от тестото. Пръстите на ръцете се натопяват в сместа от жълтък и зехтин и се понатиска тестото, за да се разшири в кръг, като се оформя по-дебел борд.

С намаслена ръка и затворени пръсти се работи в окръжност, като се натиска с дланта да се оформи хубав и вдлъбнат борд. Отново се натопяват в зехтин и се оформят линии в средата на пидето - в хоризонтал и вертикал, да се образуват квадрати. С ръката, за да се образуват шарките, се натиска спокойно.

Намазват се с останалата смес обилно и се поръсва с микс от сусам и маково семе.

Пече се на 200 градуса на долен реотан за около 15/20 мин.

Източник: vkusenden.blogspot.com - Дарина Николова[ подобни рецепти тук ]
Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 5 гласували
5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: