Крем-пита с карамелизирани ябълки

20/10/2018
marcheva14
отmarcheva14Новак
"Колкото по-подробна е рецептата, толкова по-вкусен е сладкишът, не знаехте ли?"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции8
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо22 591
  • Преглеждания за месеца846
  • Преглеждания за седмицата63
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • фини кори - 1 пакет
  • масло - 125 г
  • крем
  • прясно мляко - 1 л
  • захар - 8 с.л.
  • брашно - 8 с.л.
  • ванилин - 2 пакетчета
  • белтъчна глазура
  • белтъци - 4 бр.
  • захар - 50 г
  • захар - 3 с.л. за карамел
  • ябълки - 4 бр. средно големи
  • масло - 20 г
  • кафява захар - 3 с.л.
  • сушени плодове - 50 г микс от стафиди червени боровинки, по избор
  • ром - за натопяване на сухите плодовете
  • канела - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сушените плодове се заливат с 2-3 капачки ром, разбъркват се и се оставят за 1 час.

Ябълките се обелват, почистват и нарязват на средно големи кубчета. Поставят се в широк тиган със захарта и маслото. Разбъркват се периодично, докато се карамелизират и няма остатъчна течност, но да останат на кубчета.

Свалят се от котлона, поръсват се с 2 щипки канела и се оставят настрана.

В загрята фурна на 180 градуса се поставя широка тавичка със 125 г масло. Оставя се да се разтопи и да смени цвета си. Изважда се и върху него се накъсват на парченца корите (за удобство и бързина съм ползвала кухненска ножица). Разбъркват се, да се омазнят добре парченцата кори и се запичат до златисто във фурната, като по време на запичането периодично се разбъркват. След като се получи почти равномерен златист цвят, се изваждат и охлаждат.

В тенджера се сипва половината захар и се налива млякото. Поставя се на умерен котлон, да се сгорещи до точка на кипене.

В купа се разбиват жълтъците с брашното и останалата захар, прибавят се и няколко с.л. мляко, да се получи каша. Изсипва се в горещото мляко и при непрекъснато разбъркване се сварява крем. Сваля се от котлона и се прибавя ванилията.

Излива се върху охладените кори. Отгоре се разпределят ябълките и изцедените сухи плодове. Леко се разбърква.

Покрива се с фолио и се оставя в хладилник за 1 нощ, за да се опознаят продуктите.

Преди поднасяне се приготвя белтъчната глазура. Белтъците се разбиват на плътен сняг.

На умерен котлон се разтопява захарта до златист карамел и на струйка, при непрекъснато разбиване на най-висока скорост се прибавя карамелът. След пълното му добавяне се разбива още за 3/4 минути.

Глазурата се поставя в пош с желан накрайник и се шприцоват върху сладкиша топчета - розички, по избор.

С горелка се минава върху белтъчната глазура до приятно зачервяване или се поставя във фурна на 180 градуса на горен реотан, докато се покафенеят връхчетата.

Нарязва се на по-големи квадрати и се сервира.

Източник: hranatazadushata.blogspot.com - Нели Колева[ подобни рецепти тук ]
Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 7 гласували
5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: