Картофи Риохана (Patatas a la riojana)

15/10/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваНовак
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции4
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 017
  • Преглеждания за месеца89
  • Преглеждания за седмицата24
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • картофи - 1 кг.
  • сушени чушки - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • чоризо - 150 г прясно, люто
  • вода - 200 мл вряла
  • зеленчуков бульон - 600 мл
  • червен пипер - 1 ч.л. лют
  • пушен червен пипер - 1 ч.л.
  • зехтин - 50 мл
  • дафинов лист - 2 бр.
  • сол - на вкус
  • магданоз - свеж, за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ла Риоха е област в Испания, славеща се със своите прекрасни вина, но и с кулинарните си вълшебства. Тези картофки са едно малко късче от традиционната кулинарна история на тази зона. Каня ви да ги опитате и вие с тази рецепта.

Подгответе си продуктите, като обелите и нарежете картофите на едри парченца. Сложете ги във вода, докато дойде ред да бъдат използвани. Чоризото нарежете на колелца, а сухите чушки накиснете във врялата вода.
Накълцайте лука и чесъна на много ситно и ги задушете в зехтина на умерен огън за 3 минути.

Сложете чоризото, двата вида червен пипер и дафиновия лист и запържете за кратко, след което прибавете картофите и също запържете 3-4 минутки.
Извадете накиснатите, вече набъбнали чушки и ги накълцайте на ситно.

В случай че кожичката им е по-дебела и неподходяща за консумация, просто изстържете с нож месцето от тях и получената паста сложете при картофите.

Налейте бульона и водата от накисването на чушките и варете с леко открехнат капак на тенджерата 25 минути или до омекване и пълна готовност на картофките.

Сервирайте в глинен съд и поръсете с прясно накълцан магданоз.

Добър апетит![ подобни рецепти тук ]
Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 9 гласували
5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: