Паламуд по гръцки

21/11/2018
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaМастър Шеф79323810801
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции4
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо5 527
  • Преглеждания за месеца130
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • паламуд - 2 бр. прясна риба
  • сол - едра
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
  • ЗА МАРИНАТА
  • зехтин - 4 с.л.
  • лимони - 1 бр., сока и кората от плода
  • мед - 1 к.л.
  • девесил - 1 бр.корен от растението
  • естрагон - 2 - 3 стръка, пресен
  • пипер меланж - 1/4 ч.л., прясно смлян
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лесна и бърза вечеря с приятели на чаша бяло вино. Гарантирам за високите ѝ вкусови качества, които ще задоволят изискванията на любителите на паламуда, чийто сезон е късната, хладна есен.

Измиваме паламуда със студена вода. Рибата се почиства от хриле, коремни вътрешности и перки. Най-добре се работи с нея, когато я охладим за 30 минути във фризера. Подсушаваме я добре и с помощта на кухненска ножица срязваме всички перки. Отрязваме главите на 2 см под хрилете. Това важи за паламуда!

Подготвяме я за печене на трахули /шайби/, затова я нарязваме през 2 -2 1/2 см. С показалец избутваме вътрешностите и почистваме от ципата до гръдната кост. Измиваме и подсушаваме рибата отново. От двете риби нарязваме 10 бр. шайби.

Подреждаме трахулите в сух съд (йена тавичка) и ги поръсваме от двете страни с едра сол. Не се притеснявайте за осоляването. Рибата поема толкова, колкото ѝ е нужно. Покриваме съда със среч фолио и го поставяме в хладилник за 1 час.

През това време подготвяме продуктите за маринатата. В стъклена купа смесваме зехтина, сока и кората на лимона и меда. Разбъркваме добре съставките. Прибавяме прясно смления пипер и солта. За приготвянето на тази марината обичам силния и деликатен аромат на девесила. Ако не разполагате с пресен корен от растението, можете да го замените с нарязано на ситно стръкче или 1 ч.л. изсушена подправка.

Потапяме и клонките от естрагона. Поставяме купата в хладилник, за да се слеят вкусовете и обогатят маринатата. След осоляването изваждаме трахулите, изцеждаме отделилата се кървава вода и ги почистваме добре от солта.

Постиламе в тавата хартия за печене. Подреждаме трахулите в съда и ги намазваме обилно с маринатата. За целта използваме клонките от естрагона като четчица. Оставяме рибата да се овкуси на хладно още 40 минути.

Заливаме паламуда по гръцки с бяло вино и поставяме съда в предварително загрята фурна. Печем до готовност. Поднасяме със сезонна салата и картофено пюре.

Съвет: При закупуване на охладена риба, следете за характерните белези, гарантиращи нейното качество - бистри очи, бял корем, ярко червен цвят на хрилете.

Ако използвате замразена риба съществено важно правило за запазване на вкусовите ѝ качества до момента на консумация е правилното ѝ размразяване.[подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: