Домашен ябълков оцет

19/10/2018
ВИЛИ-Виолета Матева
отВИЛИ-Виолета МатеваГуру236886189019
"По-хубаво от домашното няма, затова в сезона на ябълките непременно пригответе домашен ябълков оцет по тази изпитана рецепта "
  • Приготвяне
  • Тotal
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо165 755
  • Преглеждания за месеца23594
  • Преглеждания за седмицата1381
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • ябълки - 1. 5 - 2 кг
  • захар - 50 г
  • мед - 1 - 2 с. л.
  • вода - да покрие плодовете
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Сега има изобилие от ябълки, пригответе си домашен ябълков оцет. В трилитров буркан се пълни 3/4 от обема с измити и нарязани на парчета ябълки.

В купичка с вода се разбърква захар и мед и сипваме в буркана. Налива се преварена охладена вода да покрие плодовете и отворът се затваря с тензух или тюл, стегнато с ластик.

Трябва да се получи оцетна гъба и 1 -2 пъти на ден се разбърква с дървена лъжица за 7 дни. Оставя се и след 6 седмици се прецежда.

Гъбата се съхранява в хладилника и може да се използва при следващото правене на оцет, като се прибавя към изброените по-горе съставки. Когато се слага гъба, оцетът става по-бързо.Течността ще е мътна, но така трябва да бъде.

След 10 дни се образува и утайка, отново се прецежда и това е домашният ви ябълков оцет.

Ако го оставите за една година, ще се избистри, но кой да чака толкова. Употребява се в готварство, за лечебни рецепти, за сваляне на кръвното и излишните килограми. [подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: