Автентична гръцка мусака

05/09/2018
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф99271059021
"Ако все още си нямате любима мусака, ви даваме назаем нашата автентична гръцка мусака, да не стоите гладни "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции6
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо9 444
  • Преглеждания за месеца228
  • Преглеждания за седмицата32
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса

Дълбока леко намаслена тава със зехтин.

Предлагам рецепта за автентична гръцка мусака, с кремообразен бешамел, но в по-лек вариант, като зеленчуците не се приготвят предварително на тиган, не се пържат. В тази рецепта, за да не е толкова тежко, зеленчуците се приготвят, като се запичат предварително във фурна.

Зеленчуците се почистват, като патладжаните и тиквичките не се обелват. Картофите се нарязват на шайби. Прибавя се едната глава лук, нарязана на филийки. Поставят се в купа, заливат се със струйка зехтин, поръсват се с мащерка, сол, черен пипер. Разбъркват се с ръце и се разстилат на един ред в голяма намаслена тава. Запичат се на 200 градуса за 20 мин.

Патладжаните се нарязват на шайби, като не се обелват от кората. Поставят се в купа с 1 с. л. сол и достатъчно вода за около 20 мин. Отцеждат се и се подсушават в домакинска хартия. Изсипват се в същата купа от картофите, заливат се със струйка зехтин, посоляват се с малко сол и се поръсват с мащерка и черен пипер, разбъркват се.

Подреждат се на един ред върху картофите в тавата и се запичат на 200 градуса във фурната за 20 мин. Ако се прецени, че е малко по-сух може съвсем спокойно да се добави още струйка зехтин, Патладжаните обичат зехтин. Изваждат се и се оставят настрана.

Тиквичките се нарязват на шайби и се поставят в същата купа, като се посоляват, поръсват се с мащерка, черен пипер и струйка зехтин, разбъркват се. Подреждат се на ред върху патладжаните. Запичат се на 200 градуса във фурната. Изваждат се. Зеленчуците са готови.

В дълбок тиган със зехтин се изсипва другата наситнена глава лук, на дребни кубчета, оставя се добре да се карамелизира до кафеникав цвят при висока температура на котлона. Котлонът се намалява, прибавят се 3-4 скилидки наситнен чесън, разбърква се, добавя се канелата, главичките карамфил и кафявата захар.

Разбърква се много добре и се добавя 1 с. л. доматено пюре. Прибавя се каймата и се довежда до трохи при непрекъснато разбъркване. Посолява се със сол и черен пипер, налива се виното, изчаква се около 1-2 мин и се изсипва консервата домати. Оставя се на умерен котлон да къкри, за около час, или докато остане напълно на мазнина. Сваля се от котлона, изваждат се главичките карамфил.

БЕШАМЕЛ

На умерен котлон се разтопява маслото, изсипва се наведнъж брашното. Енергично се разбърква, докато стане на топка. Започва да се добавя хладкото мляко на малки порции. За да се получи хубав, гладък бешамел млякото винаги се добавя бавно на струйка и на малки порции, като след всяко добавяне много добре се разбърква до пълното му усвояване, следва нова порция мляко и така докато се изчерпа.

Това бавно добавяне на млякото може да бъде повече от 10 пъти. Накрая се прибавя смлян бял пипер и индийското орехче. Разбърква се и се прибавя настърганото сирене кефалогравиера. Сваля се от котлона, оставя се да се охлади за кратко и се прибавят жълтъците при непрекъснато разбъркване.

Към каймата се прибавя 1/3 бешамел и хубаво се разбърква и се излива върху зеленчуците, разпределя се. Отгоре се излива останалия бешамел. Поръсва се с настърганото сирене. Пече се на 180 градуса за около 30-35 мин. Изважда се, охлажда се за 30 минути и се сервира.

При приготвянето на гръцката мусака не е необходимо да се обелват патладжаните, за да не се разпадат по време на готвенето, но аз ги обелвам през един пръст на ивици. Тиквичките не е необходимо да се обелват, кората им е много крехка.

В Гърция се продава в пликчета специална подправка за мусака, така че не съм добавяла канела на прах, а готовата подправка, но тя се заменя съвсем спокойно с 1/2 ч. л. канела. Карамфилът е задължителен.

Сиренето кефалогравиера е вид гръцко твърдо сирене/кашкавал, надявам се да го изписвам правилно, трудно име има, съм го ползвала, защото го имам в наличност, но може съвсем спокойно да се замени, както е посочено в рецептата по-горе.

По принцип и за по-голяма автентичност на рецептата всички зеленчуци предварително леко се запържват на тиган със зехтин, съответно мусаката става тежка и доста мазна, но този вариант е по-лек и за мен е по-приемлив.[подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 4 гласували
5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: