Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Карантия»Телешки момици с бял сос

Телешки момици с бял сос

Мариана В.Мариана В.
Новак
306
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2

Необходими продукти

  • телешки момици - 2 - 3 бр. в зависимост от големината
  • вино - 1/2 ч.ч. бяло
  • лук - 1 глава
  • черен пипер
  • сол
  • за соса
  • масло - 2 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • жълтъци - 2 бр.
  • кисело мляко - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Телешките момици са невероятен деликатес, когато са приготвени както трябва. Тайната е в предварителното им накисване - поне 2 часа в студена вода.

След като се изкиснат, телешките момици се заливат с вода, колкото да ги покрие. Добавя се виното и 1 глава лук, нарязана на 2, сол и черен пипер. Кипват се и се варят около 30 минути на тих огън.

Докато момиците са варят, трябва да приготвим соса за момиците. От брашното и маслото се прави светла запръжка, която се разрежда с малко от бульона, в който са врели момиците. Оставя се да къкри на тих огън около 30 минути. След това се сваля от огъня и се подправя с 2 жълтъка и 2 лъжици кисело мляко.

Момиците се отцеждат, заливат със сос, по желание се добавя магданоз и се поднасят.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: