Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтета с нахут в ароматен доматен сос

Кюфтета с нахут в ароматен доматен сос

Maria KostoffMaria Kostoff
Новак
35
Кюфтета с нахут в ароматен доматен сос
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Сочни кюфтета, нежен нахут и богат доматен сос - вкус, който стопля душата и носи аромат на домашна кухня."

Необходими продукти

  • кайма - 500 г
  • нахут (сварен или от консерва) - 400 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • яйце - 1 бр.
  • галета - 2 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • кимион - 1 ч.л.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • За соса
  • доматено пюре или пасирани домати - 500 мл
  • зехтин или олио - 3 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • щипка захар (за балансиране на киселинността)
  • пресен лук или магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Каймата се смесва с настърган лук, счукан чесън, яйце, галета, подправките и ситно нарязан магданоз. Омесва се добре и се оформят средно големи кюфтета.

Кюфтета се подреждат в тава, леко намазнена, и се запичат в загрята фурна на 200 °C за около 20 минути, докато се зачервят.

През това време се приготвя сосът. В дълбок съд се загрява мазнината, добавя се счукан чесън и червен пипер, след което се излива доматеното пюре. Посолява се, прибавя се щипка захар и сосът къкри на слаб огън около 10 минути.

Към готовия сос се прибавят запечените кюфтета и сварения нахут. Всичко се оставя да къкри още 15-20 минути на слаб огън, докато ароматите се смесят, а сосът се сгъсти леко. Преди сервиране ястието се поръсва с пресен лук или магданоз.

Вижте също как да си направите яхния от нахут с месо или у нас популярните кюфтета по чирпански.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: