Начин на приготвяне
Каймата се смесва с настърган лук, счукан чесън, яйце, галета, подправките и ситно нарязан магданоз. Омесва се добре и се оформят средно големи кюфтета.
Кюфтета се подреждат в тава, леко намазнена, и се запичат в загрята фурна на 200 °C за около 20 минути, докато се зачервят.
През това време се приготвя сосът. В дълбок съд се загрява мазнината, добавя се счукан чесън и червен пипер, след което се излива доматеното пюре. Посолява се, прибавя се щипка захар и сосът къкри на слаб огън около 10 минути.
Към готовия сос се прибавят запечените кюфтета и сварения нахут. Всичко се оставя да къкри още 15-20 минути на слаб огън, докато ароматите се смесят, а сосът се сгъсти леко. Преди сервиране ястието се поръсва с пресен лук или магданоз.
Вижте също как да си направите яхния от нахут с месо или у нас популярните кюфтета по чирпански.















