Edin.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Гъбена супа»Гъбена супа със сметана и копър

Гъбена супа със сметана и копър

Elena TodorovaElena Todorova
Новак
15815
Гъбена супа със сметана и копър1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Кремообразна, ароматна и уютна - гъбената супа със сметана е класика, която стопля душата. Нежен вкус на гъби, копър и топлина - идеалната супа за всеки сезон."

Необходими продукти

  • пресни гъби - 500 г (печурки или пачи крак)
  • масло - 40 г
  • олио - 1 с.л.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • брашно - 1 с.л.
  • вода или зеленчуков бульон - 1 л
  • заквасена сметана - 200 мл
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • пресен копър - 2 с.л., нарязан
  • препечен хляб - за поднасяне
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъбите се почистват и нарязват.

В тенджера се загряват масло и олио. Добавят се лукът и чесънът, запържват се до златисто, след което се прибавят гъбите.

Гъбите се готвят, докато омекнат и пуснат аромата си. Поръсват се с брашното, разбъркват се и се наливат водата или бульона. Варят се около 20 минути.

Сметаната се разбърква с малко от топлата супа и се връща в тенджерата, за да не се пресече.

Супата се овкусява със сол и пипер и се оставя да къкри още няколко минути. При поднасяне се поръсва обилно с пресен копър и се сервира с филийки препечен хляб.

Вижте също как да си приготвите гъбена кавърма, ароматен пачи крак с масло и чесън или задушени гъби пачи крак със сметанов сос.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: