Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 180°C.
Сваререте розичките карфиол и броколи във вряща подсолена вода за около 4-5 минути, докато омекнат леко. Извадете ги и оставете да се отцедят.
В тиган разтопете маслото. Добавете брашното и запържете за 1-2 минути. Постепенно добавяйте прясното мляко, като бъркате непрекъснато, за да получите гладък кремообразен сос.
Добавете горчицата, солта, черния и червения пипер и 100 грама настъргана моцарела в соса при маслото. Разбъркайте, докато моцарелата се разтопи.
Внимателно сложете отцедените зеленчуци в тава за печене. Залейте ги с масления сос.
Наръсете настърганата моцарела и чедър и подправки по желание - маданоз, чубрица, босилек.
Печете запеканката с броколи и карфиол около 20-25 минути, докато се запече и сосът се сгъсти.
Гарнирайте запеканката с пресен магданоз и сервирайте топла. Добър апетит!
Броколите и карфиолът са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, които подпомагат имунната система, подобряват храносмилането и предотвратяват хроничните заболявания, пише Bonapeti.com.
Вижте също как да си направите пица от карфиол или вкусни броколи с яйца на фурна.