Edin.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Запеканка с броколи и карфиол

Запеканка с броколи и карфиол

Elena TodorovaElena Todorova
Почетен Член
495
Запеканка с броколи и карфиол2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Тази запеканката е перфектното съчетание от здравословни зеленчуци и плътен вкус на сирена - опитайте я, ще зарадва цялото семейсто."

Необходими продукти

  • карфиол - 1 глава
  • броколи - 1 глава
  • моцарела - 100 г, настъргана
  • чедър - 50 г, настърган
  • за соса
  • масло - 2 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • прясно мляко - 300 мл
  • горчица - 50 г
  • моцарела - 100 г, настъргана
  • сол
  • черен пипер
  • пушен червен пипер
  • пресен магданоз - или мащерка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 180°C.

Сваререте розичките карфиол и броколи във вряща подсолена вода за около 4-5 минути, докато омекнат леко. Извадете ги и оставете да се отцедят.

В тиган разтопете маслото. Добавете брашното и запържете за 1-2 минути. Постепенно добавяйте прясното мляко, като бъркате непрекъснато, за да получите гладък кремообразен сос.

Добавете горчицата, солта, черния и червения пипер и 100 грама настъргана моцарела в соса при маслото. Разбъркайте, докато моцарелата се разтопи.

Внимателно сложете отцедените зеленчуци в тава за печене. Залейте ги с масления сос.

Наръсете настърганата моцарела и чедър и подправки по желание - маданоз, чубрица, босилек.

Печете запеканката с броколи и карфиол около 20-25 минути, докато се запече и сосът се сгъсти.

Гарнирайте запеканката с пресен магданоз и сервирайте топла. Добър апетит!

Броколите и карфиолът са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, които подпомагат имунната система, подобряват храносмилането и предотвратяват хроничните заболявания, пише Bonapeti.com.

Вижте също как да си направите пица от карфиол или вкусни броколи с яйца на фурна.

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: