Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Печени картофи»Печени картофи със сметана и сирена

Печени картофи със сметана и сирена

Elena TodorovaElena Todorova
Почетен Член
535
Печени картофи със сметана и сирена2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
3
"Насладете се на златисти, запечени картофи, покрити със сирена и ароматен чесън - перфектни за семейна вечеря или специален повод."

Необходими продукти

  • картофи - 4 - 5 големи
  • течна сметана - 200 мл
  • моцарела - 150 г, настъргана
  • чедър - 50 г, настърган
  • чесън - 3 скилидки
  • масло - 2 с.л, студено
  • сол
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 200°C.

Картофите измийте добре, обелете ги и ги нарежете на филийки дебели около 8 мм.

Намаслете тава за печене и подредете картофите във форма на ветрило като се застъпват филийките една с друга. Вижте как е на снимката.

Посолете и поръсете с пресования чесън и черния пипер. Маслото го нарежете на малки парченца и го разпределете равномерно върхи картофите.

В купа смесете течната сметаната с настърганите сирена и залейте картофите равномерно със сместа. Покрийте с фолио и печете около 40 минути, докато картофите станат меки. Махнете фолиото и допечете още 10-15 минути на горен реотан, за да се запече сиренето до златисто и да се образува коричка.

Гарнирайте печените картофи със сирена и сметана с пресен магданоз и сервирайте топли. Добър апетит!

Вижте също как да си изпечете картофи с мащерка или да си направите топла картофена салата.

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: