Начин на приготвяне
Нарежете патладжана на кръгчета и го поставете в купа с подсолена вода за около половин час. Отцедете го и го подсушете.
Посолете шайбите патлажан и го запържете леко в сгорещено олио. Прехвърлете го върху кухненска хартия за да се отстрани излишната мазнина.
На мястото на патладжана запържете ситно нарязаните лук и чесън. След като променят цвета си, добавете нарязаните на дребно домати. Гответе около пет минути, овкусете със сол, захар, червен пипер, куркума и малко сух риган. Разбъркайте и след минута-две дръпнете соса от котлона.
В тавичка наредете ред патладжан, ред доматен сос, патладжан, сос. Ако желаете, наредете отгоре шайби моцарела. Сложете тавичкатата във фурна и печете 30 минути на 200 градуса. Сервирайте с наситнен пресен магданоз готовия патладжан на фурна с доматен сос.
Ако търсите още подобни рецепти за вдъхновение, разгледайте също и как да приготвите патладжан на фурна с кашкавал, вкусна италианска патладжан с моцарела на фурна и най-апетитната запеканка с патладжан и чушки.