Начин на приготвяне
Измийте ориза добре с вода, след това го оставете да се накисне за около 15 минути и след това го отцедете от водата.
В дълбок тиган или тенджера загрейте олиото. Запържете лука до прозрачност, около 2-3 минути.
Добавете нарязания чесън и патладжан, и гответе още 5 минути, като разбърквате редовно, докато патладжанът омекне и леко се зачерви. Добавете нарязания домат и гответе 2 минути с него, докато поемат ароматите.
Прибавете ориза, посолете и поръсете с черния пипер. Разбъркайте добре и гответе така 3-4 минути докато ориза стане стъклен.
Залейте ястието с водата или бульона, остави да заври, след което намалете огъня, сложете капак и оставете да къкри около 13-14 минути, докато оризът стане пухкав и попие течността. Бъркайте от време на време, за да не залепне ориза. Съобразете количеството на водата с вида ориз, който използвате - трябва да го пише на опаковката. Някои видове ориз се готвят в съотношение ориз вода 1:3, а други към 1:2.
След като ястието е готово, свалете го от огъня и оставете за 5 минути да отпочине под капак. Ако има малко течност останала, не се притеснявайте, оризът ще я поеме.
Поръсете патладжан пилафа с пресни подправки като магданоз или копър преди сервиране. Може да го сервирате с кисело мляко или сезонна салата.
Вижте също как да си направите имамбаялдъ с патладжан или маринован грилован патладжан.