Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Пилаф»Турски пилаф с патладжан и ориз

Турски пилаф с патладжан и ориз

Elena TodorovaElena Todorova
Почетен Член
255
Турски пилаф с патладжан и ориз1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
18 мин.
Общо
33 мин.
Порции
2
"Ароматен турски пилаф с патладжан и ориз - перфектната комбинация, която ще ви зареди с вкусна и здравословна наслада."

Необходими продукти

  • ориз - 1 ч.ч. дългозърнест
  • домати - 1 среден
  • патладжан - 1 голям, нарязан на малки кубчета
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • олио - 2 с.л, или зехтин
  • вода - 2 ч.ч. или зеленчуков бульон
  • сол
  • черен пипер
  • пресни подправки - магданоз, копър
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте ориза добре с вода, след това го оставете да се накисне за около 15 минути и след това го отцедете от водата.

В дълбок тиган или тенджера загрейте олиото. Запържете лука до прозрачност, около 2-3 минути.

Добавете нарязания чесън и патладжан, и гответе още 5 минути, като разбърквате редовно, докато патладжанът омекне и леко се зачерви. Добавете нарязания домат и гответе 2 минути с него, докато поемат ароматите.

Прибавете ориза, посолете и поръсете с черния пипер. Разбъркайте добре и гответе така 3-4 минути докато ориза стане стъклен.

Залейте ястието с водата или бульона, остави да заври, след което намалете огъня, сложете капак и оставете да къкри около 13-14 минути, докато оризът стане пухкав и попие течността. Бъркайте от време на време, за да не залепне ориза. Съобразете количеството на водата с вида ориз, който използвате - трябва да го пише на опаковката. Някои видове ориз се готвят в съотношение ориз вода 1:3, а други към 1:2.

След като ястието е готово, свалете го от огъня и оставете за 5 минути да отпочине под капак. Ако има малко течност останала, не се притеснявайте, оризът ще я поеме.

Поръсете патладжан пилафа с пресни подправки като магданоз или копър преди сервиране. Може да го сервирате с кисело мляко или сезонна салата.

Вижте също как да си направите имамбаялдъ с патладжан или маринован грилован патладжан.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: