Начин на приготвяне
Измийте добре скумрията и я подсушете с кухненска хартия.
Разрежете рибата откъм корема и се разтворете като пеперуда. С малък нож внимателно я почистете от гръбнака и махнете малките костиици.
В малка купичка смесете зехтина, нарязания чесън, лимоновия сок, солта и черния пипер.
Намажете цялата риба от двете страни с получената марината. Оставете скумрията да престои поне 30 минути, за да поеме ароматите.
Загрейте скарата добре и я намажете с малко зехтин или олио, за да не залепне.
Печете скумрията на скара около 4-5 минути от всяка страна, докато кожата стане хрупкава и рибата се изпече напълно.
Поръсете печената на скара скумрия с нарязан пресен магданоз или копър и я сервирайте с резен лимон. Можете да добавите и малко нарязан червен лук и чери домати около рибата за повече вкус и аромат. Добър апетит!
Вижте също как да си направите разкошна скумрия на фурна или осолена скумрия за бърза консумация.