Edin.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Цяла печена скумрия на скара

Цяла печена скумрия на скара

Elena TodorovaElena Todorova
Почетен Член
255
Цяла печена скумрия на скара
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
12 мин.
Общо
52 мин.
Порции
2
"Цяла разтворена скумрия на скара - свежа, сочна и пълна с морски аромати за незабравимо похапване и споделяне с приятели,."

Необходими продукти

  • цяла скумрия - 2 бр, почистена
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • сок от 1 лимон
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • магданоз и копър - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре скумрията и я подсушете с кухненска хартия.

Разрежете рибата откъм корема и се разтворете като пеперуда. С малък нож внимателно я почистете от гръбнака и махнете малките костиици.

В малка купичка смесете зехтина, нарязания чесън, лимоновия сок, солта и черния пипер.

Намажете цялата риба от двете страни с получената марината. Оставете скумрията да престои поне 30 минути, за да поеме ароматите.

Загрейте скарата добре и я намажете с малко зехтин или олио, за да не залепне.

Печете скумрията на скара около 4-5 минути от всяка страна, докато кожата стане хрупкава и рибата се изпече напълно.

Поръсете печената на скара скумрия с нарязан пресен магданоз или копър и я сервирайте с резен лимон. Можете да добавите и малко нарязан червен лук и чери домати около рибата за повече вкус и аромат. Добър апетит!

Вижте също как да си направите разкошна скумрия на фурна или осолена скумрия за бърза консумация.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: