Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхния»Боб яхнията на баба

Боб яхнията на баба

Elena TodorovaElena Todorova
Почетен Член
255
Боб яхнията на баба
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
4
"Автентична рецепта за постна боб яхния, приготвена по бабин начин – проста, вкусна и изпълнена с топли спомени."

Необходими продукти

  • бял боб - 500 г
  • лук - 2 глави
  • моркови - 2 бр.
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • олио - 3 с.л. или зехтин
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сушен джоджен - 1 ч.л.
  • сушен магданоз - 1 ч.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • брашно - 1 с.л, за сгъстяване
  • пресен магданоз за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете боба за 8-12 часа (или цяла нощ) в студена вода. След това го изплакнете добре. Сварете боба в голяма тенджера с вода и дафинов лист за около 1 час или докато омекне. Внимавайте да не се развари.

Нарежете лука на ситно, а морковите на ситни кубчета. В тиган загрейте олиото и запържете лука до златист цвят. Добавете морковите и счукания чесън и запържете за още 2-3 минути.

Отцедете сварения боб от водата и добавете зеленчуците към него.

Сложете червения пипер, джоджена, сушения магданоз, солта и черния пипер. Разбъркайте добре. Добавете 3 чаши вода (или бульон, ако имате) и варете на среден огън още 15-20 минути. Ако искате по-интензивен вкус, добавете 1-2 с.л. доматено пюре или нарязани пресни домати.

Ако предпочитате по-гъст сос, разбъркайте брашното с малко вода и добавете към яхнията. Варете за още 5 минути.

Поръсете боб яхнията с пресен магданоз и сервирайте топла с люто чушле, парче хляб или домашна питка.

Боб яхнията на баба е още по-вкусна на втория ден, когато вкусовете се съединяват напълно.

Вижте също как да си направите боб чорба или класическите пълнени чушки с боб - ястия, които нямат нужда от реклама.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: