Начин на приготвяне
Накиснете боба за 8-12 часа (или цяла нощ) в студена вода. След това го изплакнете добре. Сварете боба в голяма тенджера с вода и дафинов лист за около 1 час или докато омекне. Внимавайте да не се развари.
Нарежете лука на ситно, а морковите на ситни кубчета. В тиган загрейте олиото и запържете лука до златист цвят. Добавете морковите и счукания чесън и запържете за още 2-3 минути.
Отцедете сварения боб от водата и добавете зеленчуците към него.
Сложете червения пипер, джоджена, сушения магданоз, солта и черния пипер. Разбъркайте добре. Добавете 3 чаши вода (или бульон, ако имате) и варете на среден огън още 15-20 минути. Ако искате по-интензивен вкус, добавете 1-2 с.л. доматено пюре или нарязани пресни домати.
Ако предпочитате по-гъст сос, разбъркайте брашното с малко вода и добавете към яхнията. Варете за още 5 минути.
Поръсете боб яхнията с пресен магданоз и сервирайте топла с люто чушле, парче хляб или домашна питка.
Боб яхнията на баба е още по-вкусна на втория ден, когато вкусовете се съединяват напълно.
Вижте също как да си направите боб чорба или класическите пълнени чушки с боб - ястия, които нямат нужда от реклама.