Edin.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Печен карфиол с топено сирене

Печен карфиол с топено сирене

Мария СимоваМария Симова
Новак
236134k
Печен карфиол с топено сирене
Снимка: Мария Симова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Вкусна запеканка с карфиол и кремообразен млечен сос"

Необходими продукти

  • карфиол - 600 грама
  • лимони - 1 резенче
  • копър - 6 стръка
  • сол - 1 с.л.
  • за соса
  • топено сирене - 200 г (натурално)
  • прясно мляко - 300 мл
  • брашно - 30 г
  • масло - 30 г
  • копър
  • топено сирене - 100 г за мазане
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накъсайте карфиола на розички, измийте и ги прехвърлете в тенджера. Залейте ги с 2 литра вряща вода. Добавете резена лимона, копъра и солта, варете около 5 минути.

Прецедете карфиола и го охладете под течаща вода, за да спрете процеса на готвене.

Наредете розичките в намазнена тава. Поръсете със сухия копър и ги намажете с топеното сирене за мазане.

За приготвянето на соса разтопете маслото в тиган. Добавете брашното и с непрекъснато бъркане гответе 2-3 минути. Сипете млякото на тънка струя, като не спирате да бъркате.

След като сосът копне, прибавете нарязаното топено сирене, поръсете със сол и черен пипер. Варете до хомогенизиране на соса. Ако се наложи, сипете още малко прясно мляко.

Залейте карфиола с млечния сос.

Загрейте фурната на 220 градуса и изпечете за около 30 минути.

Поднесете запеканката със салата по избор.

Печеният карфиол с топено сирене е готов.

Освен печен, препоръчваме да опитате и паниран карфиол.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: