Начин на приготвяне
Обелете лука и сварете целите глави във вряща подсолена вода до омекване. Отцедете, охладете и ги наситнете.
Нарежете на ситно зеления лук и го задушете в загрято олио. Добавете към него хубаво измития ориз.
Прибавете наситнения магданоз, сварения лук и копъра. Раззбъркайте добре, сипете 2-3 чаши вода и гответе на тих огън до изпаряване на течността.
Овкусете плънката с черен пипер и сол, накрая добавете нарязаните маслинки.
Попарете за кратко лозовите листа в гореща вода. Завийте малки сармички с оризовата плънка.
Сложете чиния на дъното на тенджера и наредете лозовите сарми. Сипете вода, която да ги покрива и ги сварете на умерен огън.
Вегетарианските сармички по гръцки са готови.