Начин на приготвяне
Първо затоплете млякото. Сипете 100 мл от него в купичка и разтопете в него меда. Сипете лъжица брашно и натрошете маята, разбъркайте и оставете сместа да шупне.
Разбийте яйцата (отделете 1 жълтък за намазването на питката).
Пресейте брашното и добавете към него яйцата и шупналата мая. Постепенно замесете меко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и оставете да втаса на топло.
Разделете на две готовото тесто. От едната част разточете две кръгли кори.
Намажете корите с олио по средата, сред което ги нарежете на триъгълници и навийте на кифлички. Разрежете получените кифлички по средата.
С другото тесто също процедирайте така.
В подходяща дълбока тава наредете всички нарязани части.
Оставете питката да втаса. Разбийте жълтъка с олиото и млякото и я намажете. Поръсете със семената.
Загрейте фурната на 160-170 градуса и изпечете празничната питка до готовност.
Още гореща я намажете с мед - ще се получи много приятен гланц.
Ако искате да я украсите, направете тесто от вода, брашно, сол и нишесте. Разточете го и изрежете сърчица, които се пекат на 50 градуса.
Медената сватбена питка с маково семе е готова.