Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Медена сватбена питка с маково семе

Медена сватбена питка с маково семе

Медена сватбена питка с маково семе
Снимка: Ваня Георгиева
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10
"За най-важния ден - сладка питка, за да върви на младоженците по мед и масло"

Необходими продукти

  • брашно - 1 кг
  • мед - 2 с.лъжици
  • яйца - 3 броя
  • прясно мляко - 500 грама
  • мая - 1 кубче (42 грама)
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 1/2 ч.ч. (за намазване на корите)
  • мед - 2 с.л. (за намазване на питката)
  • маково семе
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо затоплете млякото. Сипете 100 мл от него в купичка и разтопете в него меда. Сипете лъжица брашно и натрошете маята, разбъркайте и оставете сместа да шупне.

Разбийте яйцата (отделете 1 жълтък за намазването на питката).

Пресейте брашното и добавете към него яйцата и шупналата мая. Постепенно замесете меко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и оставете да втаса на топло.

Разделете на две готовото тесто. От едната част разточете две кръгли кори.

Намажете корите с олио по средата, сред което ги нарежете на триъгълници и навийте на кифлички. Разрежете получените кифлички по средата.

С другото тесто също процедирайте така.

В подходяща дълбока тава наредете всички нарязани части.

Оставете питката да втаса. Разбийте жълтъка с олиото и млякото и я намажете. Поръсете със семената.

Загрейте фурната на 160-170 градуса и изпечете празничната питка до готовност.

Още гореща я намажете с мед - ще се получи много приятен гланц.

Ако искате да я украсите, направете тесто от вода, брашно, сол и нишесте. Разточете го и изрежете сърчица, които се пекат на 50 градуса.

Медената сватбена питка с маково семе е готова.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: