Edin.bg»Рецепти»Сладка»Бабиното сладко от вишни

Бабиното сладко от вишни

Бабиното сладко от вишни
Снимка: Тодоринка Бернардова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Някога баба насипваше сладкото от вишни в сухи буркани. Поставяше пергаментова хартия и отгоре капачката"

Необходими продукти

  • вишни - 1 кг
  • захар - 1 кг
  • лимонена киселина - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вишните се измиват и почистват от дръжките и костилките.

Посипват се със захарта и се остават да престоят 7-8 часа. Вишните отделят сок и захарта се овлажнява. Съдът се поставя в началото на тих огън, докъто се разтвори захарта. После на по-силен. Сладкото се вари до сгъстяване на сиропа.

Проверява се, като капка от сиропа, капната в чаша във студена вода, трябва да достигне дъното, без да се размине.

Няколко мин преди свалянето на сладкото от вишни се прибавя 1 к.л.. лимонена киселина.

Готовото сладко се насипва в сухи буркани. Поставя се пергаментова хартия и отгоре капачката.

Прибира се в хладно помещение.

В сегашно време бабиното сладко от вишни се заваряват за вакумиране и по-дълго съхранение.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: