Начин на приготвяне
Вишните се измиват и почистват от дръжките и костилките.
Посипват се със захарта и се остават да престоят 7-8 часа. Вишните отделят сок и захарта се овлажнява. Съдът се поставя в началото на тих огън, докъто се разтвори захарта. После на по-силен. Сладкото се вари до сгъстяване на сиропа.
Проверява се, като капка от сиропа, капната в чаша във студена вода, трябва да достигне дъното, без да се размине.
Няколко мин преди свалянето на сладкото от вишни се прибавя 1 к.л.. лимонена киселина.
Готовото сладко се насипва в сухи буркани. Поставя се пергаментова хартия и отгоре капачката.
Прибира се в хладно помещение.
В сегашно време бабиното сладко от вишни се заваряват за вакумиране и по-дълго съхранение.