Edin.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Бишкотени торти»Бишкотена торта с лимонов крем

Бишкотена торта с лимонов крем

Бишкотена торта с лимонов крем
Снимка: Росица Петрова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Свежа и много вкусна бишкотена тортичка с лимонов аромат"

Необходими продукти

  • бишкоти - 300 г Савоярди
  • крем
  • прясно мляко - 600 г
  • жълтъци - 4 бр.
  • царевично нишесте - 3 с.л. пълни
  • захар - 150 г
  • лимони - кората на 1 лимон
  • лимончело - 50 г
  • ванилия - 1 ч.л.
  • масло - 50 г
  • маскарпоне - 250 г
  • течна сметана - 100 мл
  • за потапяне на бишкотите
  • лимони - сока на 1/2 лимон
  • захар - 2 с.л.
  • лимончело - 50 г
  • вода - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази вкусна лимонова торта първо си пригответе крема.

Загрейте 500 мл от прясното мляко, към което сте прибавили захарта и ванилията, до степен на завиране.

В друг съд разбийте жълтъците с царевичното нишесте и останалите 100 мл от млякото.

Щом млякото на котлона се затопли и захарта се е стопила, прибавете към него сместа с жълтъците на тънка струя бъркайки непрекъснато.

Върнете крема на котлона и го варете още няколко минути, докато се сгъсти, като не спирате да бъркате.

Към готовия крем прибавете маслото, настъргана кора на 1 лимон и ликьора Лимончело.

Разбъркайте добре и щом маслото се усвои изцяло покрийте крема със стреч фолио и го оставете да се охлади до стайна температура.

През това време си пригответе сместа за потапяне на бишкотите, като смесите водата и захарта. Разбъркайте, докато захарта се стопи и прибавете 50 мл Лимончело и сока на половин лимон.

Разбийте с миксер 100 мл течна сладкарска сметана до твърди връхчета.

Разбъркайте маскарпонето с миксер за кратко и започнете да прибавят към него от охладения вече крем.

Накрая прибавете и разбитата сметана на части, бъркайки с шпатула, за да се запази въздушен крема.

Вече може да сглобите бишкотената торта.

Пригответе си подходяща чиния или поднос и сложете регулируем ринг, който регулирайте на 24 см.

Отрежете връхчетата на няколко от бишкотите, след което ги потопете за кратко в лимонената вода.

Наредете бишкоти по борда на ринга, а след това и на дъното. Използвайте и отрязаните връхчета, за да покриете плътно дъното

Заделете малка част от крема и го сложете в хладилник, за да стегне.

Върху бишкотите разпределете половината от крема.

Отгоре наредете още един ред бишкоти и покрийте с останалия крем.

Сложете тортата в хладилник за няколко часа, най-добре за 1 нощ.

След това декорирайте тортата със заделения крем с пош със звездовиден накрайник.

Поръсете с малко какао и настъргана лимонова кора и може да се насладите на тази свежа и много вкусна Бишкотена торта с лимонов крем.

Бон апети!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: