Начин на приготвяне
Активирайте маята с брашно, мляко и 2 лъжици захар.
Разбийте захарта с яйцата и останалото мляко. Прибавете есенцията и лимоновите кори, разбъркайте.
Разтопете аслото, а брашното пресейте с щипка сол. Добавете ги към горната смес.
Прибавете активираната мая и замесете меко тесто, като добавяте олиото и маслото лъжица по лъжица. Месете и удряйте в плота.
Оставете тестото да втаса хубаво. Намазнете плота и го разделете на топки. От всяка една оформете дълъг фитил и го разпънете леко по дължина. Поставете във всеки един парчета локум.
Пригответе си алуминиеви форми, намазнете и ги поръсете с брашно.
Сгънете на две готовия фитил и го усучете, след което го поставете по средата на формата. Усучете леко другия фитил и го сложете по края.
Оставете козунаците да втасат. Намажете ги с разбития жълтък, разреден с малко мляко. Отгоре поставете още нарязани локумчета, поръсете с филирани бадеми и захар.
Загрейте фурната на 170 градуса и изпечете козунаците до готовност.
Усусканият козунак с локум е много вкусен.