Edin.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тиквен сладкиш с грис и сметана

Тиквен сладкиш с грис и сметана

Мария СимоваМария Симова
Новак
236134k
Тиквен сладкиш с грис и сметана
Снимка: Мария Симова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Не слагайте много салати и основни на масата, защото така или иначе всички чакат този тиквен сладкиш"

Необходими продукти

  • яйца - 6 бр.
  • грис - 200 г пшеничен
  • тиква - 500 г
  • заквасена сметана - 200 г
  • захар - 300 г
  • масло - 15 г за намазване на тавата
  • ванилия - 1 прахче
  • прясно мляко - 500 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквата обелете и нарежете. Сложете в тенджера с вода, посолете и сложете да се вари 15 минути. Оставете да изстине.

В тенджера сипете млякото и захарта. Преди да заври сложете гриса и бъркайте, докато се сгъсти. Малко преди да се свари напълно, добавете ванилията.

Пасирайте варената тиква до пюре, сипете го при гриса и разбъркайте.

Разбийте яйцата и сметаната, добавете при сместа с тиква малко по малко, разбивайки с миксер.

Намазнете тава и сипете в нея сместа за тиквения сладкиш. Печете 40 мин. на 180 градуса.

Поръсете с пудра захар и поднесете изстиналия тиквен сладкиш с грис и сметана.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: