Начин на приготвяне
Наситнете лука и го задушете в загрято олио в дълбок тиган. Добавете каймата, сипете две лъжици топла вода и рабърквайте до раздробяването на каймата.
Поръсете със сол, чубрица, черен и червен пипер. Прибавете добре измития ориз. Пържете за кратко и сипете кафена чашка вода.
Добавете настърганите домати и похлупете. Гответе, като от време на време разбърквате. Ако се наложи, може да долеете още вода. Когато оризът е почти готов, свалете от огъня.
Извадете лозовите листа. Напълнете всяко листо с част от плънката и завийте, като първо загънете краищата, а след това навивате на руло.
Наредете лозовите сарми в тенджера, на чието дъно сте сипали олио и сте сложили няколко листа.
Сипете чаша вода, похлупете и гответе сармите на умерен огън до пълна готовност.
Лозовите сарми с ориз и кайма са много вкусни.
Коментари