edin.bg»Рецепти»Основни Ястия»Бял боб с наденица на фурна

Бял боб с наденица на фурна

Мария СимоваМария Симова
Новак
16763k201
Бял боб с наденица на фурна
Снимка: Мария Симова
1 / 2
23/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Всички днес ще се приберат по-рано вкъщи, ако разберат, че за вечеря ще бъде сервиран вкусен боб с наденица на фурна"

Необходими Продукти

  • лук - 1 голяма глава
  • боб - 300 грама
  • македонска наденица - 2 бр.
  • праз - 1 стрък (само бялата част)
  • чесън - 2 скилидки
  • чушки - 1 червена
  • моркови - 1 бр.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • джоджен - за поръсване
  • олио - 50 мл
  • масло - 50 грама
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете боба в студена вода от вечерта. На следващата сутрин сменете водата с чиста и го сварете до готовност.

Сипете сварения боб в тава. Отделете 3 лъжици боб настрана.

Нарежете лука и праза, задушете ги в загрято олио до омекване. Прибавете наситнената чушка и настъргания морков.

Добавете маслото и посолете, задушавайте за 10-тина минути под капак, като от време на време разбърквате.

Овкусете с червен и черен пипер. Сипете зеленчуците при боба в тавата, разбъркайте. Добавете дафиновия лист и наситнения чесън.

Намачкайте отделените бобени зърна и ги разредете с 1-2 чаши от течността, в която ги варихте. Залейте боба.

Нарежете на две надениците, направете лек разрез във всяка част и сложете върху боба.

Загрейте фурната на 200 градуса. Печете боба до апетитен загар.

Белият боб с наденица на фурна е готов.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: